Православный календарь
Рекомендуем посетить
Музыковский Покровский мужской монастырь Херсонской епархии
УПЦ

НОВАЯ ИНФОРМАЦИЯ

Расписание богослужений в Свято-Духовском кафедральном соборе на НОЯБРЬ

Ночная литургия в Свято-Духовском кафедральном соборе в ноябре - с 15 на 16 (со среды на четверг)

Молитва о мире в Украине

Томос о даровании Украинской Православной Церкви самостоятельности в управлении

Обращение Патриарха к министру юстиции по вопросу независимости УПЦ

Официальные документы Украинской Православной Церкви относительно ситуации в нашей стране

Заключен договор о сотрудничестве с центром социальных служб

12 листопада 2017 року «Всеукраїнський день молитви за сиріт»

Акафист святому АРХАНГЕЛУ ГАВРИИЛУ

 

 

Дни празднования (н. ст.):


8 апреля 
 
26 июля
 
21 ноября
 
 
 
Тропарь, глас 4

Небесных воинств Архистратиже, молим тя присно мы, недостойнии, да твоими молитвами оградиши нас кровом крил невещественныя твоея славы, сохраняя нас, припадающих прилежно и вопиющих: от бед избави нас, яко чиноначальник Вышних сил.

 

Кондак, глас 2

Архистратиже Божий, служителю Божественныя славы, Ангелов начальниче и человеков наставниче, полезная нам проси и велию милость, яко Безплотных Архистратиг.

 

Кондак 1

Избраннаго благовестника спасения нашего, великаго слугу Божия и к Пречистей Деве Марии радостнаго посланника Гавриила Архангела восхваляем песньми и благохваленьми сими. Ты же, яко предстояй Престолу Царя Славы, от всяких нас бед и скорбных обстояний свобождай да с верою и любовию в похвалу тебе зовем: Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Икос 1

Ангела предстателя, провозвестника Таин Божиих дивнаго, чуднаго Гавриила, Архистратига Сил бесплотных восхвалим во умилении глубоцем похвалами сицевыми:

Радуйся, благовестниче чудный спасения нашего.

Радуйся, Таин Божиих славный провозвестниче.

Радуйся, Божиих велений исполнителю.

Радуйся, спасения рода человеческаго усердный служителю.

Радуйся, верным радость от Престола Вседержителя износящий.

Радуйся, неверных на стезю правды и истины приводящий.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 2

Видяще тя, великий слуго Божественныя Премудрости, яко ты еси усерднейший ходатай и скоропредстательнейший помощник всем в нуждах и обстояниих сущих, радостно о тебе взываем Богу: Аллилуиа.

 

Икос 2

Разума Божественнаго ты еси податель, Богомудре Гаврииле, ибо благодать сия дадеся ти от Предвечныя Премудрости Божия. Темже и нам, грешным, погрязшим в суете века сего, даждь от Божественныя Премудрости во ум и сердце наше свет истиннаго разума Божия, взывающим ти сицевая:

Радуйся, разума Божественнаго щедродательный подателю.

Радуйся, первый книгописания рода человеческаго мудрый учителю.

Радуйся, пророку Моисею от фараона избежавшему, премудрость Божественную открывый.

Радуйся, сказавый ему миробытия начало.

Радуйся, создание перваго человека Адама, и житие онаго, и по нем бывших возвестивший.

Радуйся, и вся последующая лета и роды, о потопе и разделении языков, племен и народов сказавый.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 3

Силою Вышняго препоясанный и ею предивно укрепленный предстоиши Господу твоему денно и нощно, немолчно взывая Ему песнь: Аллилуиа.

 

Икос 3

Имать тебе, Архангеле Гаврииле, весь род христианский велика помощника, и благих советов подателя, и в недоумениях пребывающим дивнаго наставника, похваляющим тя тако:

Радуйся, пророку Даниилу истолковавый дивная видения о царех и царствах послежде быти имеющих, образованных различными зверьми.

Радуйся, известивый ему о свобождении людей Божиих от Вавилонскаго пленения.

Радуйся, ему же открывый о времени Христова в мир перваго пришествия.

Радуйся, благовестивый ему о воплощении Сына Божия от Девы Марии.

Радуйся, пророков премудрый вестниче. Радуйся, всех христиан ко благу учителю.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 4

Бурею сомнения, печали и уныния одержима бяше святая праведная Анна, егда скорбяше о неплодии и со слезами моляшеся в своем вертограде. Ты же, Божиим велением, явлься пред нею, возвестих ей глаголя: «Анно, Анно! Услышаны есть молитвы твоя, и воздыхания проидоша облаки, слезы же твоя пред Богом взыдоша, и се зачнеши, и родиши Дщерь Преблагословенную, о Нейже возблагословятся вся колена земная, и Тою дастся спасение миру, наречется же имя Ей Мария». Она же, в велицей радости слыша сие, возопи: Аллилуиа.

 

Икос 4

Слыша святый и праведный Иоаким, в сие время в пустыне постивыйся, от тебе, Архангеле Божий, яко имать со Анною праведною родити Дщерь предъизбранную от веков в Матерь Мессии, хотящаго приити на избавление человеческаго рода, во умилении глубоцем и радости возопи:

«Радуйся, скорби моея пременителю.

Радуйся, поношения моего в людех отъятелю.

Радуйся, печали моея разрешителю.

Радуйся, Божественныя воли о мне известителю.

Радуйся, всему миру веселие неизреченное сим принесший».     

Радуйся, праведных Богоотец Иоакима и Анны сладостнейший утешителю.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 5

Боготечней звезде подобен еси, пречудне Гаврииле, сиянием своим мрак и тьму мира сего пречудно просвещаяй и наставляяй на путь спасения всех, с верою и усердием притекающих к тебе, и дерзновенно поющих о тебе Присносущному Солнцу Правды Христу: Аллилуиа.

 

Икос 5

Видяще тя, Архангеле Божий, провозвестника судеб Божиих и неложнаго исполнителя Его Святыя воли, рожденная от неплодове Богоотроковица Мария со вниманием и усердием послушаша святых твоих наказаний и с радостию великою вопияше ти:  

«Радуйся, родителей Моих, несказанно явлением своим, слезы, плач и непрестающую о безчадии скорбь утоливший.

Радуйся, Ангеле мирный и добрый хранителю от Бога Ми данный.

Радуйся, от первых дней Рождества Моего на охранение Ми ниспосланный».  

Радуйся, Девы Богоотроковицы во дни детства Ея и юности охранителю.

Радуйся, правыя веры и богопочитания насадителю.

Радуйся, и всем нам восхваляющим тя верный защитителю.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 6

Проповедника покаяния и преславнаго Предтечи Господня Иоанна рождество ты, всемудре Гаврииле, возвещая,  родителя его Захарии священника, не верующу твоему неложному пророчеству, языка немотою наказал еси до времени сбытия словес твоих, яже егда воочию увидевше пачеестественное сбытие его, возопи чудодействующему тобою Богу: Аллилуиа.

 

Икос 6

Возсиял еси пречудно славою, Архангеле Гаврииле, егда предстал еси в Назарете граде, быв послан от Бога благовестити Богоотроковице Марии зачатие Сына Божия осенением и действием Духа Святаго, вопиюще Ей: «Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою, Благословенна Ты в женах!», и мы, грешнии, слышаще сию радость велию, тобою благовествуемую, взываем ти сице:

Радуйся, Адама и Еву, прародителей наших, сим благовестием неизреченно возрадовавший.

Радуйся, всем праотцам и прародителям рода человеческаго сим провозглашением сбытие того вожделеннаго времене, на негоже они с твердым упованием надеяшася, возвестивый.

Радуйся, вестию о явлении в мир долгожданнаго Искупителя рода человеческаго всех патриархов, пророков, ветхозаветных праведников и подвижников возвеселивый.

Радуйся, воплощение Сына Божия мирови проповедавый.

Радуйся, начало искупления рода человеческаго провозгласивый.

Радуйся, главизну нашего спасения благовестивый.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 7

Хотящей Пресвятей Деве Марии разумети словеса благовестия Архангела Гавриила и видяще Себе в чистоте, глаголет ему дерзостно: «Преславнаго твоего гласа неудобоприятельно души Моей является, безсеменнаго бо зачатия Рождество како глаголеши, зовый: Аллилуиа».

 

Икос 7

Новую сию и преславную весть о воплощении Сына Божия благовествуя Преблагословенней и Пречистей Деве Марии, ужасающейся и трепещущей, возопил еси, Архангеле: «Не бойся, Мариам, обрела бо еси благодать от Бога; и се зачнеши во чреве, и родиши Сына, и наречеши имя Ему: Иисус. Сей будет велий и Сыном Вышняго наречется и даст Ему Господь Бог Престол Давида отца Его; и воцарится в дому Иаковли во веки, и Царствию Его не будет конца». Сему обетованию и мы, грешнии, внемлюще и о величии и высоте его ужасающеся, взываем к тебе:

Радуйся, посланный во град Назарет проповедати начало и главизну нашего спасения.

Радуйся, благовестивый всемирную радость Благовещения.

Радуйся, небожителю светообразный.

Радуйся, ликов Ангельских сияние и свете пречудный. Радуйся, в раи Божия неизреченныя красоты и доброты ближайший зрителю.

Радуйся, Престола Пресвятыя Троицы умиленнейший предстоятелю.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 8

Странное и пречудное возвещение о рождении Искупителя рода человеческаго от Архангела Гавриила слышаще, Пресвятая Дева рече ему: «Како будет сие, идеже мужа не знаю?», и отвещав он, рече Ей: «Дух Святый найдет на Тя и Сила Вышняго осенит Тя: темже и Раждаемое Свято, наречется Сын Божий». Словеса твоя, конечне утвердиша Деву Пресвятую, Иже и рече ти: «Се, Раба Господня; буди Мне по глаголу твоему, вопиющей: Аллилуиа».

 

Икос 8

Весь еси в вышних, Гаврииле, Престолу Царя Славы предстояй, не далек еси и от нижних, памятуя и послушая всех взывающих ти сице:

Радуйся, предвечных судеб Троических возвестителю.

Радуйся, посланниче Божий и служителю чудес Его предобрый.

Радуйся, о роде человечестем усердный предстателю.

Радуйся, христиан православных защитителю.

Радуйся, егоже вси вернии восхваляют.

Радуйся, о немже вси православнии ликовствуют.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 9

Вси пастыри Вифлеемстии удивлени быша зело, слышаще благовестие твое, пречудный Архангеле Гаврииле, о рождении Христа Спасителя и пречудному пению твоему и с тобою прочим воям Небесным сладостно поющим: «Слава в вышних Богу и на земли мир, в человецех благоволение!», внемлюще, возопиша Богу: Аллилуиа.

 

Икос 9

Витии многовещанныя много труждаются в восхвалении тя, Божественный Гаврииле, и твоих благодеяний, яже всегда твориши в мире сем, мы же, аще и вемы немощь нашу, по достоянию восхваляти тя дерзаем, вопиюще ти сице:

Радуйся, пастырей Вифлеемских обрадовавый.

Радуйся, извещением о Родившемся Спасителе мира несказанно их возвеселивый.

Радуйся, со множеством Ангелов в ту нощь Родившагося Сына Божия воспевший.

Радуйся, кротким и смиренным пастырем первым от всех человек Рождение Христа возвестивый.

Радуйся, смиренных, кротких и невысокомудрствующих рабов Божиих любящий.

Радуйся, всегда готовый их послушати. Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 10

Спасти хотя мир и искупити его от греха, проклятия и смерти, Господь наш Иисус Христос в нощь, в нюже предаяшеся, пребывая на молитве в вертограде Гефсиманстем и молящеся до пота кровава, от тебе, Гаврииле, укрепляшеся в подвизе сем, ибо ты еси воистинну крепость Божия и укрепляеши во всяких подвизех христианских всех преуспевающих в них и вопиющих: Аллилуиа.

 

Икос 10

Стена еси, Гаврииле пречудне, святым женам Мироносицам, егда они светающе во едину от суббот пришедша на гроб, носящи мира и яже уготоваша, и, не обретше телесе Господа Иисуса, быша во ужасе и скорби велицей о возлюбленнем Учителе их, и се ты рекл еси женам: «Не бойтеся вы, вем бо, яко Иисуса Распятаго ищите. Несть зде, восста бо, якоже рече: приидите, видите место, идеже лежа Господь», они же обрадовани бывше словесем твоим, Архангеле, возопиша ти тако:

Радуйся, светлыя и радостныя вести о Воскресении Христове первый благовестителю.

Радуйся, о победе Христовой над смертию и адом сладкогласнейший возвестителю.

Радуйся, снизшедый в трусе велии с Небесе, к Живоносному Гробу.

Радуйся, отваливый камень гробный запечатанный.

Радуйся, зраком твоим молниеобразным стрегущих устрашивый.

Радуйся, Создателю твоему и Владыце Господу, самовластно и пречудно Воскресшему, послуживый.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 11

Пение хвалебное приносим ти, Архангеле Божий Гаврииле. Ты же, яко скоропредстательный наш защитник и ко всякому благу наставник, покрый нас кровом крил твоих, отжени от нас, грешных, духов злобы поднебесных и сохрани от наветов и клеветы злых человек, всех вопиющих о тебе Богу: Аллилуиа.

 

Икос 11

Светоносный служителю и благодатный вестниче воли Божественныя, премудрый Гаврииле, послан был еси паки ко Пречистей Деве Марии рещи Ей о премирном восшествии, сиречь приблизившемся Ея славном Успении, нося ей райское вравие. Она же радостное твое возвещение приемши о преселении в Горнее Царствие, вопияше ти тако:

«Радуйся, принесший Ми с Неба целование.

Радуйся, послуживший Ми при Таинстве Боговочеловечения.

Радуйся, паки Ми посланный приуготовитися ко исходу от жизни сея.  

Радуйся, возвестителю Божественный о Мне воли Сына Моего и Бога».

Радуйся, честнаго и славнаго Успения Богоматере служителю.

Радуйся, принесший Ей с Небесе радостнаго рая вравие.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 12

Благодать от Бога с Небесе испроси нам, поющим во славу всечестнаго имене твоего, Гаврииле, да осеняеми твоим заступлением, во всяком благочестии и чистоте поживем. дондеже отрешени смертию от уз плоти, сподобимся предстати огнезрачному Престолу Царя Славы и с лики Ангельскими возопити: Аллилуиа.

 

Икос 12

Поюще твой всечестный собор, восхваляем тя, премудрый Архангеле Божий Гаврииле, и молим Господа и Владыку всяческих твоим предстательством мир миру даровати, Церковь Его Святую утвердити и непоколебиму до скончания века соблюсти, православных же христиан в вере укрепити, поющих ти таковая:

Радуйся, многажды в Ветхом Завете спасению человеческому послуживый.

Радуйся, в Новом Завете многократно сему же спасению человеческому потрудивыйся.

Радуйся, добрый нам путеводителю в Горнее Царство.

Радуйся, усерднейший ходатаю нашего спасения.

Радуйся, рода христианскаго великий благодетелю.

Радуйся, страны нашея православныя покровителю.

Радуйся, великий Архангеле Божий Гаврииле.

 

Кондак 13

О предивный и преславный Архангеле Божий Гаврииле, превечных судеб Божиих возвестителю и усерднейший наш помощниче! Услыши нас приносящих ти сия малыя молитвы и, яко милостив сый, умоли Царя Славы избавитися нам от всех бед, напастей и печали во временней сей жизни; и в будущей, вечней, исходатайствуй шуияго стояния и вечных мук избежати, и сподобитися нам во Царствии Небеснем пети непрестанно с лики Ангельскими: Аллилуиа.

 

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)
 
 
Молитва

О пречудный Архангеле Божий Гаврииле, усерднейший молитвенниче о душах наших, в день торжества твоего усердно молим тя, заступника нашего: испроси святыми твоими всемощными молитвами пред Престолом Божиим всегда возносимыми, (святый храм сей до конца мира сего сохранити), веру Христову утвердити, укрепити и расширити, православным христианом святоотеческую православную веру до конца дней  непорочно сохранити, во всех заповедех Господних неуклонно ходити, покаяние истинное о гресех наших всегда Богу приносити, и сподобитися мирныя христианския кончины и добраго ответа на Страшнем Суде Божием, наследити же нам Царствие Небесное, и вкупе с тобою прославити Пречестное и Великолепое имя Пресвятыя Троицы, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

ГАВРИИЛ АРХАНГЕЛ

Святой Архистратиг Гавриил - служитель Божественного Всемогущества. Он возвещал ветхозаветному человечеству о будущем воплощении Сына Божия: вдохновлял пророка Моисея при написании книги Бытия; пророку Даниилу возвещал о грядущих судьбах еврейского народа (Дан. 8, 16; Дан 9, 21-24) являлся праведной Анне с вестью о рождении от нее Преблагословенной Девы Марии. Святой Архистратиг Гавриил неотступно пребывал со святой Отроковицей Марией в Иерусалимском храме и впоследствии охранял Ее во все время земной жизни.

Он явился священнику Захарии, предсказав рождение Предтечи Господня - Иоанна Крестителя. Господь посылал его к святому Иосифу Обручнику: он явился ему во сне, чтобы открыть ему тайну воплощения Сына Божия от Пресвятой Девы Марии, предупредил о замыслах Ирода и повелел бежать в Египет с Младенцем и Богородицей.

Когда Господь перед Своими страданиями молился в Гефсиманском саду до кровавого пота, на укрепление Его, по Церковному Преданию, был послан с Небес Архангел Гавриил, имя которого означает "Крепость Божия" (Лк. 22, 43).

Жены-мироносицы услышали от Архистратига радостную весть о Воскресении Христовом.

Вспоминая многократные явления святого Архистратига Гавриила и его ревностное исполнение Божественной воли, исповедуя его ходатайство пред Господом о христианах, Православная Церковь призывает своих чад с верой и усердием прибегать в молитвах к великому Ангелу.

 

По благословению

митрополита Херсонского и Таврического Иоанна

Опубликована: 02.09.2015